Piątek, 29 marca 2024 r., imieniny Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
Mikołaj Rey odwiedził Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Wachu. Dziennikarz programu "Dzień Dobry TVN" poznawał tajniki kuchni kurpiowskiej. W kulinarną podróż po naszym regionie zabrała go Laura Bziukiewicz, która opowiedziała o jałowcu i jego niezwykłych zastosowaniach.
- U nas jałowiec jest rośliną wszechstronną - powiedziała Laura Bziukiewicz, właścicielka muzeum w Wachu. - Jego korzenie były wykorzystywane do plecenia koszy, a igliwie było palone w celu odstraszania demonów. Jałowiec wykorzystuję do gotowania kapusty, która jest podstawą naszej kuchni kurpiowskiej. Oprócz kulinarnych zastosowań jałowiec wykorzystujemy również do leczenia.
W programie Mikołaj Rey i Laura Bziukiewcz przygotowali kapustę z kaszą po kurpiowsku.
Obejrzyj wideo:
DD TVN: Jałowiec. Czyni cuda w kuchni.