Piątek, 3 maja 2024 r., imieniny Marii, Aleksandra, Stanisława
Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce zaprasza dzieci na ferie zimowe pt. "Karnawału czas". Podczas zajęć dzieci wzięły udział w spotkaniu, które przybliżyło im tradycje kulinarne na Kurpiach. Wspólnie z opiekunami własnoręcznie wykonały i upiekły fafernuchy.
Przewodnikiem dzieci po kulinarnym świecie była Wiesława Bogdańska, twórczyni ludowa z Kadzidła, która wyjaśniła dzieciom jak dawniej wypiekało się pieczywo obrzędowe. Po trwających przygotowaniach - ucieraniu marchewki, przygotowaniu składników i miejsca do pracy, powstało ciasto, gotowe do pokrojenia i włożenia do piekarnika.
- Przepis na fafernuchy z którego korzystałam to dawna receptura z której korzystali Kurpie. Jest tu marchew, mąka, proszek do pieczenia, śmietana, cukier i miód. Dla dorosłych zawsze dosypywano pieprz, ale dla dzieci zrobiliśmy dziś słodką wersję. Należy pamiętać, że przepis przez lata był modyfikowany i każda gospodyni dodawał coś od siebie. Dawniej, gdy było biedniej, fafernuchy pieczono tylko z podstawowych składników, często używając mąki żytniej - mówiła Wiesława Bogdańska.
Dzieci wspólnie z panią Wiesławą ręcznie toczyły wałeczki z ciasta, z których odkrawały niewielkie ciasteczka. Przysmaki zostały upieczone a później poddane ocenie degustatorów, którzy chętnie skosztowali jeszcze ciepłych fafernuchów. Przy drugim stole trwały zajęcia plastyczne. Dzieci pilnie wycinały tam elementy z papieru, które kleiły i umieszczały na napompowanych balonach. Dzięki temu powstały śmieszne dinozaury i wiewiórki, które zostaną wykorzystane jako dekoracja sali podczas zabawy karnawałowej.
Zajęcia odbywały się w środę 15 lutego.
Program zajęć na ferie w muzeum znajdziecie w artykule: "Karnawału czas" - ferie w muzeum.
Zobacz zdjęcia:
"Karnawałowe kulinaria" - ferie w muzeum (15.02.2017)